Στα πλαίσια του προγράμματος EuroCityCanvas” το οποίο είναι ένα καινοτόμο έργο eTwinning, που σχεδιάστηκε για να εξερευνήσουν και να παρουσιάσουν οι μαθητές των σχολείων το δυναμικό κοινωνικό ιστό των πόλεων τους μέσω διαδραστικών χαρτών κάθε συμμετέχουσας πόλης, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ του 20ου δημοτικού σχολείου Χαλκίδας επισκέφθηκαν την εθελοντική κοινωνική κουζίνα, είδαν πως εργάζονται ώστε να προσφέρουν βοήθεια σε συμπολίτες μας και τους έκαναν τις παρακάτω ερωτήσεις που είχαν ετοιμάσει με το δάσκαλο της τάξης τους:

  1. Πόσο δύσκολη-κοπιαστική είναι η εργασία που κάνετε;

Δεν είναι καθόλου δύσκολη η δουλειά που κάνουμε γιατί το κάνουμε με τη καρδιά μας γνωρίζοντας ότι προσφέρουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Όλοι εμείς οι εθελοντές, που στηρίζουμε την ιδέα της κοινωνικής κουζίνας , πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δράση μας αυτή προσδίδει στην κοινωνική συνύπαρξη ουσιαστικό περιεχόμενο και λειτουργεί ως παράδειγμα. Για αυτό και επιθυμούμε να συνεχίσει να υφίσταται η προσφορά αυτή στο συνάνθρωπο, τον άλλο άνθρωπο!

  1. Έχετε κάποια στιγμή νιώσει την επιθυμία να εγκαταλείψετε από κούραση ή άλλο λόγο;

Ο μόνος λόγος που έχει αποχωρήσει κάποιος από την ομάδα είναι για λόγους φόρτου εργασίας, αλλά προσπαθούν να βοηθούν από άλλο πόστο.

  1. Πως αποφασίσατε να ξεκινήσετε τη συγκεκριμένη δράση;

Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε από τις πλημμύρες του 2020 όταν μεγάλο μέρος της κεντρικής Εύβοιας καταστράφηκε από αυτές, και έμειναν άνθρωποι κυριολεκτικά στο δρόμο. Η κίνησή αυτή είχε μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία μας, ώστε μία ομάδα εθελοντών συμπολιτών μας αποφάσισε να αναπτύξει μία αυτόνομη δράση και να λειτουργήσει την αυτόνομη κοινωνική κουζίνα της πόλης μας, προκειμένου να προσφέρεται δωρεάν φαγητό σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Έτσι, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό αλλά με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, χωρίς κίνητρο υλικής ανταμοιβής ή ανταπόδοσης αλλά εμφορούμενοι από αισθήματα αλληλεγγύης, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση, στο πλαίσιο μας ομάδας, να μαγειρεύουμε για να προσφέρουμε φαγητό σε συμπολίτες μας.

  1. Σας αρέσει να συνεργάζεστε με τους άλλους εθελοντές;

Πολλοί από εμάς γνωριστήκαμε στην εθελοντική κουζίνα και αυτό που θέλουμε είναι βγάζουμε τη εργασία εις πέρας. Αν δεν συνεργαστούμε δε θα τα καταφέρουμε. Τις πρώτες ύλες για την προετοιμασία του φαγητού τις προσφέρουν εθελοντικά επίσης συμπολίτες μας, επώνυμοι και ανώνυμοι, που θέλουν κι αυτοί με τη σειρά τους να συνδράμουν σιωπηρά με ανιδιοτέλεια. Τον χώρο που χρησιμοποιεί η κοινωνική κουζίνα της πόλης μας για την προετοιμασία του φαγητού τον παραχωρεί επίσης συμπολίτης μας, χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα.

  1. Πως νιώθετε για τους ανθρώπους που έρχονται εδώ να πάρουν φαγητό;

Εμείς χαιρόμαστε να προσφέρουμε βοήθεια, όποιος σταματήσει στην πόρτα μας για φαγητό θα του το προσφέρουμε με αγάπη.

Ευχαριστούμε πολύ τους ανθρώπους της εθελοντικής κοινωνικής κουζίνας που μας υποδέχθηκαν στο χώρο προετοιμασίας των γευμάτων, μας έδειξαν και μας έλυσαν όλες τις απορίες, και το σημαντικότερο από όλα, προσφέρουν κάθε Δευτέρα 250 μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους μας με Αγάπη!!!!